Vad är utdelningsaktier? + Bästa utdelningsaktierna 2022

utdelningsaktier

Att investera i utdelningsaktier har blivit allt mer populärt de senaste åren och det finns en hel del goda anledningar till det. Utdelningsaktier har överlag ett stabilt kassaflöde, god likviditet och pålitlig vinsttillväxt. Genom att investera i utdelningsaktier kan du skapa passiva inkomster och få pengar när du sover!

Om du är intresserad av att börja med utdelningsaktier ska du läsa vidare här. Jag har byggt den här sidan helt dedikerad till utdelningsaktier. Här kan du hitta information oavsett om du vill att utdelningarna ska betala din semester eller om du helt vill leva på dom och bli ekonomiskt fri!

Känns det krångligt och svårt? Lugn, jag kände precis samma sak när jag började. Jag ska förklara exakt vad utdelningsaktier är för något, vilka som har haft den stabilaste utdelningen och hur du gör för att komma igång på ett enkelt sätt. Läs vidare så kommer du att förstå bättre sen!

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Innehåll

Vad är utdelningsaktier?

När du köper en aktie så skulle man kunna säga att du köper en del av ett företag. Genom att investera i aktier så investerar du alltså i riktiga företag och blir en delägare. Det gör att du kommer att få ta del av vinsterna som bolaget gör framöver.

Företag delar ut en del av sin vinst till sina aktieägare, genom att köpa utdelningsaktier blir du en av dessa ägare. Vissa bolag har hög en utdelning medan vissa har en lägre utdelning. Även om det är kul med en hög utdelning så vill du även att utdelningen ska växa varje år, d.v.s. att den har en bra utdelningstillväxt.

Kolla in den kompletta listan på aktierna med bäst utdelningshistorik här!

Gå från konsument till ägare! Istället för att köpa en tröja på H&M så kan du köpa en aktie i H&M. Genom det har du gått från konsument till ägare och kommer själv att tjäna lite pengar på varje person som handlar på H&M i framtiden. Från tröjan som säljs gör H&M en vinst. En del av vinsten betalas sedan ut till aktieägarna i form av aktieutdelning.

Kombinera utdelning och utdelningstillväxt

Det bästa är såklart om du kan hitta en kombination där du får både pengar i form av utdelning men samtidigt en tillväxt så att utdelningen ökar år efter år. Genom att investera på rätt sätt så kan du få stabila passiva inkomster från utdelningarna som ökar år efter år. Om du sparar och investerar tillräckligt länge så finns det goda möjligheter att leva på utdelningarna på sikt.

Hur hittar man utdelningsaktier att investera i?

Det går att hitta ganska bra information om de mest populära utdelningsaktierna både här på bloggen, på andra bloggar, på nätet i övrigt men även Avanza och Nordnet har bra information på sina sidor.

Innan du börjar leta aktier att investera i kan det vara bra att ta fram vilka krav du har på dina investeringar. Vill du ha hög utdelning? Vill du ha en bra tillväxt av vinsten i bolagen du investerar i? Eller kanske en viss kombination av båda delarna?

När du vet hur din investeringsstrategi ser ut kan du börja leta efter aktier som passar in på dina krav. En bra början är att kolla i menyn här på Utdelningsaktier.com eller gå in på någon av sidorna nedanför och kolla. När du har satt upp en klar strategi är det bara att börja med ditt aktiesparande!

Sidor jag använder mig av för att hitta aktier

utdelningsaktier

Bra saker att känna till om utdelningsaktier

När du börjar köpa aktier så kommer det att dyka upp väldigt många nya ord och uttryck som du aldrig hört tidigare. För att göra det enklare att förstå tänkte jag gå igenom de vanligaste och vad de betyder här nedanför.

Genom att känna till de här sakerna så kommer du lättare och snabbare kunna ta till dig information som kan vara bra att ha när du investerar på börsen.

Vad är aktieutdelning?

Aktieutdelning eller utdelning är den del av vinsten som ett företag väljer att betala ut till sina aktieägare. Hur mycket utdelning du får beror på hur mycket företaget delar ut men även hur många aktier du har.

Eftersom varje aktie fungerar som en ägarandel kommer du ha rätt till en större del av utdelningen ju fler aktier du har i bolaget. Normalt sett brukar företaget fastställa hur stor utdelningen blir per aktie i samband med bolagsstämman varje år.

Läs mer om aktieutdelning här!

Vad är direktavkastning? (DA)

När du köper utdelningsaktier så kommer du inte bara ta del av den potentiella värdeökning aktien kan ha. Du kommer även att få en utdelning utbetald. Antingen en eller flera gånger om året, vissa aktier har till och med utdelning varje månad.

När du köper en aktie så betalar du vad den värderas till just vid köptillfället. Samtidigt har aktiens en fastslagen utdelning vid tillfället du köper den. Om du delar utdelningen med det pris du betalade för din aktie så får du direktavkastningen.

Exempel:

  • Du köper en aktie för 100kr
  • Utdelningen per aktie är 4kr
  • 4 (utdelningen) / 100 (inköpspriset på aktien) = 0,4

Direktavkastningen = 4%

Vad är Yield on cost? (Yoc)

Många blandar ihop direktavkastning och Yield on cost. För att förklara det enkelt så tar vi upp det nu på en gång. Det som skiljer mellan direktavkastning och Yield on cost är att direktavkastningen ändras i takt med aktiekursen medan Yield on cost är vad du bestalade för utdelningen vid köptillfället.

Det är lite krångligt så jag tar ett exempel här nedanför:

  • Du köper en aktie för 100kr
  • Utdelningen per aktie är 4kr
  • Du äger fortfarande aktien efter ett år och då har aktiekursen gått upp till 120kr och utdelningen höjts till 5kr
  • 5 (den nuvarande utdelningen) / 100 (inköpspriset på aktien) = 0,5

Yield on cost (Yoc) = 5%

Som du ser så är din Yield on cost högre än vad direktavkastningen var när du köpte aktien. Det beror på att utdelningen har höjts, men du har fortfarande samma inköpspris. Om utdelningen hade sänkts till 3kr så hade din Yield on cost varit 3%.

Vad är utdelningstillväxt?

När vi köper aktier så är det ju självklart roligt med en hög utdelning varje år. Samtidigt så vill vi ju att den ska bibehållas till året efter eller gärna öka. Om en aktie höjer sin utdelning så innebär det att den har haft en utdelningstillväxt.

Exempel:

  • Du äger en aktie i ett bolag som delar ut 4kr per aktie år 2020
  • År 2021 delar samma bolag ut 5kr per aktie
  • 4 (utdelningen 2020) x 1,25 (utdelningen 2021) = 5

Det innebär att utdelningstillväxten har varit 25% det året

Vad är utdelningshistorik?

Utdelningshistorik är vad det låter som, hur utdelningen har varit historiskt. En bra utdelningshistorik har varit stabil och gärna höjts år efter år. Ju fler år med bibehållen eller höjd utdelning ju stabilare kan man säga att den är.

Det är helt enkelt större chans att ett bolag som höjt utdelningen i 20 år kommer att göra det igen än att ett bolag som sänkt utdelningen flera år gör det. Det här kan vara bra att ha koll på om du är beroende av aktieutdelningen.

Exempel på aktier med en bra utdelningshistorik:

Ränta-på-ränta även kallat snöbollseffekten ger dig gratis pengar

Det viktigaste inom sparande och aktieinvesteringar är något som heter ränta-på-ränta effekten, även kallat ”snöbollseffekten”. Enkelt förklarat så betyder ränta-på-ränta att du får avkastning på avkastningen. Det här gör att effekten av att investera dina pengar blir större ju längre tid som går.

För att förklara det på ett enkelt sätt tar jag ett exempel här nedanför:

  • Du investerar 100.000kr
  • Efter ett år har du fått 9% avkastning, dina pengar är nu värda 109.000kr
  • Året efter får du inte bara avkastning på din ursprungliga insättning på 100.000kr utan även de 9000kr du fick i avkastning
  • Om du får 9% avkastning varje år så har du efter 10 år inte bara 190.000, utan 236.736kr. Dina pengar har med hjälp av ränta-på-ränta ökat med 136,7%

Vad är 4%-regeln?

Ett annat ord du lär höra både- en och flera gånger är fyraprocentsregeln (4%-regeln). Den blir aktuell först när du tänker leva på utdelningarna eller kapitalet. Det handlar egentligen om hur stort kapital du behöver för att bli ekonomiskt oberoende eller ekonomiskt fri.

Man brukar räkna på att man får utdelningar på i genomsnitt 4% eller att man kan ta 4% av kapitalet och leva på om man investerar i fonder eller aktier med en låg utdelning eller ingen utdelning alls. För att räkna ut hur stort kapital du behöver så tar du dina genomsnittliga totala årliga kostnader delat med 0,04. Se hur du kan räkna i exemplet nedanför:

  • Dina totala årliga kostnader är 180.000kr eller 15.000kr i månaden
  • Totala årliga kostnader (180.000kr) delat på 0,04 = 4.500.000kr (4,5 miljoner kronor)

Du behöver alltså 4,5 miljoner kronor för att bli ekonomiskt oberoende om du har kostnader på 15.000kr i månaden (180.000kr om året).

Viktiga datum för en utdelningsinvesterare

Det finns en del viktiga datum att ha koll på när det gäller utdelningsaktier. Det beror på att du måste äga aktien under en viss dag för att ha rätt att ta del av utdelningen. Här nedanför har du de viktigaste dagarna du inte får missa.

X-dag (Exdag)

Något som du kommer att bli bekant med om du köper utdelningsaktier är ordet X-dag eller likviddag. Det är datumet aktien handlas utan rätt till utdelning. Om du inte äger aktien under natten till det här datumet så kommer du inte att få någon utdelning.

Andra viktiga dagar är:

  • Sink-dag
  • Utdelningsdag
  • Avstämningsdag

Hög eller låg utdelning, vad ska man satsa på?

Nu när vi hunnit gå igenom lite saker som rör utdelningsinvestering är det dags att prata om storleken på utdelningen. Många lockas av att köpa bolag med en hög utdelning men det finns anledningar till att vara försiktig med det.

Att utdelningen är hög behöver absolut inte vara dåligt men en hög utdelning säger oftast ganska mycket om aktien. Normalt sett bör en rimlig utdelningsnivå ligga på 2-4%. Om den är högre än så bör du kolla varför det är så, vanliga förklaringar kan vara:

  • Bolaget har funnits länge och är ganska “moget”. Det innebär att man väljer att dela ut en större del av sin vinst istället för att satsa på tillväxt. Det här är vanligt hos t.ex. banker som kan ha en direktavkastning på 5-7%
  • Bolag där marknaden ser svårigheter eller stor risk
  • Bolag där marknaden ser svaga framtidsutsikter
  • Undervärderade aktier
  • Preferensaktier utan möjlighet att ta del av eventuell vinst och värdeökning
  • Börsen är tillfälligt ”billig”, därför handlas aktier till en direktavkastning (du får mer utdelning för pengarna). Det här är vanligt efter en börskrasch

Exempel på aktier med hög utdelning

Exempel på aktier med låg utdelning

OBS! Under Coronakrisen har vissa av bolagen ovanför slopat- eller fryst utdelningen.

Utdelningsfällor du bör undvika

Utdelningar lockar, så är det bara. Vi vill alla ha passiva inkomster och drömmen är att få pengar när vi sover. Därför är det tyvärr lätt att bli fartblind, glömma det vi lärt oss och gå i de klassiska utdelningsfällorna.

Oftast händer det när vi jagar hög utdelning utan att titta på vad som ligger bakom den. Om ett bolag har hög utdelning ska du alltid fråga dig själv, varför? Tjänar den så pass bra pengar och trots det är aktien billig eller är det något annat du har missat? Videon nedanför tar upp några klassiska utdelningsfällor.

Vad är det för skatt på utdelning från aktier?

Hur mycket du måste betala i skatt på dina aktieutdelningar beror på vilken typ av konto du har. Det finns egentligen 3 olika konton som vi privatpersoner kan investera i och här nedanför ser du hur skatten skiljer sig åt mellan de olika aktiekontona.

ISK (Investeringssparkonto)

Investeringssparkontot är det konto jag själv använder för att köpa mina aktier i. Enda undantaget är utländska aktier som jag köper i en Kapitalförsäkring. Fördelen med ett investeringssparkonto är att skatten är väldigt låg (0,453% på totalt kapital på kontot) samt att du slipper deklarera utan betalar bara schablonskatten på 0,453% (2020).

  • Låg skatt, 0,453% (2020)
  • Slipper deklarera och skatta vinster och utdelningar
  • Enkelt!
  • Kan gå på bolagsstämmor

Vanligt aktie-/fondkonto

Ett vanligt aktie-/fondkonto har fördelen att du kan kvitta dina vinster mot eventuella förluster. I övrigt finns det enligt mig inga fördelar som väger upp för att välja, kontot speciellt eftersom det har hög skatt (30%) och att du måste deklarera alla försäljningar och mottagna utdelningar.

  • Hög skatt, 30%
  • Måste deklarera försäljningar av aktier
  • Måste deklarera mottagna utdelningar
  • Kan gå på bolagsstämmor

Kapitalförsäkring (KF)

Kapitalförsäkringen är ett enkelt och bra alternativ med låg skatt om du investerar i utländska aktier. Skatten för 2020 är på 0,453%. Jag använder själv KF för mina utländska aktier eftersom Avanza då fixar tillbaka källskatten åt mig vilket jag i ett vanligt aktiekonto hade varit tvungen att göra själv.

  • Låg skatt, 0,453%
  • Slipper deklarera och skatta för vinster och utdelningar
  • Enkelt!
  • Kan inte gå på bolagstämmor eftersom aktierna inte står på dig som person


Leva på utdelningar

Många drömmer om att leva på utdelningar från aktier och anledningen till att jag har skapat den här sidan är för att få folk att sluta drömma och ta tag i det. Det är fullt möjligt att leva på utdelningar och det krävs inte ens en hög lön för att nå dit.

Däremot krävs det tid, sparsamhet och att du investerar dina pengar. Fördelen med utdelningsaktier är att det finns många stabila alternativ att välja på och många har delat ut utdelningar år efter år. Det kan alltså bli din framtida lön, bara du investerar tillräckligt mycket under tillräckligt lång tid.

Passiva inkomster

Du har säkert hört någon prata om passiva inkomster och det är precis vad det låter som, inkomster som du får utan att jobba för dom. Aktier är ett typexempel på passiva inkomster.

Du måste jobba hårt initialt och investera dina pengar, men när kapitalet växer så kommer du till en punkt där det helt växer av sig själv. Du har då skapat passiva inkomster, antingen genom aktieutdelningar eller genom vinter från aktiens värdeökning.

Starta en pengamaskin eller utdelningsmaskin

Något som är populärt bland utdelningsinvesterare är att starta en så kallad pengamaskinen eller utdelningsmaskin. Det man gör är helt enkelt att köpa aktier som sen ger passiva inkomster. Efter några år har pengamaskinen vuxit så pass stor att den kan täcka stora delar av levnadskostnaderna. Det är en mäktigt känsla att få pengar när man sover!

Att bygga upp en pengamaskin tar lång tid men det går fortare ju längre tid det går. Det har att göra med ränta-på-ränta effekten, vilket gör att pengarna börjar växa av sig själv efter ett tag. Det är därför det är så viktigt att du börjar med aktier så tidigt du kan. Oavsett när du börjar så är det alltid bättre att starta idag än imorgon.

Bästa utdelningsaktierna 2021 – Aktierna med stabilast utdelning

Det är svårt att säga vilka de bästa utdelningsaktierna är eftersom det beror på flera olika saker. Vi måste bland annat ta hänsyn till hur mycket de delar ut här och nu men även hur deras förmåga att höja utdelningen i framtiden ser ut.

Kolla in aktierna med högst utdelning 2021!

Sen har vi självklart det viktigaste, totalavkastningen. Hur roligt det än är med utdelningar så vill vi ju tjäna så mycket pengar- och få så bra och stabil avkastning som möjligt. Här nedanför är de svenska aktier som höjt utdelningen oavbrutet flest år i rad.

Bolag som har en bra historia av höjda utdelningar

(OBS! Många sänkte utdelningen i samband med Corona)


Övriga bolag som har höjt eller bibehållit utdelningen under många år

(OBS! Många sänkte i samband med Coronakrisen)

BolagInte sänkt utdelningen sedan
H&M 1974
Atlas Copco1983
Wallenstam1995
Assa Abloy1995
Swedish Match1996
Fenix Outdoor1998
Nibe1998
Astra Zeneca2000
Beijer Ref2002
BTS2002
Fast Partner2002
Alfa Laval2003
Beijer Alma2003

Vill du se vilka som har högst utdelning? Kolla aktierna med högst direktavkastning här!

Investmentbolag med utdelning

Ett smart sätt att sprida riskerna när du investerat men ändå få utdelning är att investera i investmentbolag. Du får då spridning mellan flera olika aktier bara genom att köpa ett investmentbolag.

De populära investmentbolagen har utdelning och investerar dessutom sitt kapital i utdelningsaktier. Bland de populära investeringsbolagen hittar vi bland annat Investor, Latour, Industrivärden och Svolder.

Vilka är riskerna med aktier?

Att investera i aktier innebär både möjligheter och risker. Du kan tjäna pengar men även förlora pengar. Något som är viktigt att vara medveten om är att aktiekurserna och marknaden kan svänga mycket på kort tid så det är klokt att vara långsiktig i sina investeringar.

Det innebär att du bör vara beredd att äga dina aktier i flera år för att minska dina risker. på lång sikt brukar börsen gå upp och på riktigt lång sikt har den alltid gjort det historiskt. Var alltså långsiktig så kommer du att minska risken rejält i dina aktieinvesteringar.

Ersätt din lön med utdelningar från aktier

Att spara och investera för att få passiva inkomster är det nog många som funderat på men de flesta kommer aldrig igång. Det är lite tråkigt eftersom möjligheterna är enorma. Genom att investera i utdelningsaktier kan du på sikt skapa en pengamaskin som ersätter din lön.

Det tar lång tid och kräver ett enormt tålamod men om du inte ger upp så är det fullt möjligt att nå målet och bli ekonomiskt fri. Normalt brukar man räkna på att de aktier du köper kan ge en direktavkastning på 4%.

Det innebär att om du har ett kapital som är 25 gånger större än din årsförbrukning så kan utdelningarna ersätta din lön och du kan leva på dom. För att räkna ut hur mycket du behöver för att bli ekonomiskt fri tar du bara dina totala årliga kostnader delat på 0,025.

Exempel:

  • Du har månadskostnader på totalt 15.000kr (180.000kr om året), det innebär att du behöver 180.000kr per år i utdelningar eller avkastning från aktier att leva på
  • 180.000/0,025=7.200.000
  • Du behöver alltså ett kapital på 7,2 miljoner om du vill ersätta en lön på 15.000kr brutta med utdelningar eller vinst från aktier

Preferensaktier – Vad är det och hur skiljer de sig mot vanliga aktier?

Preferensaktier är en typ av aktie som normalt sett klassas som en högutdelare då den har en hög utdelning. Däremot har den ingen utdelningstillväxt eftersom den inte får ”ta del” av aktiens vinster.

Det spelar alltså ingen roll hur det går för bolaget så länge de har råd- och vill betala ut utdelningen för sina preferensaktier. Preferensaktier har normalt en utdelning mellan 5-6% och eftersom du inte får ta del av någon kurstillväxt eller höjd utdelning bör du över tid räkna med att de ger en sämre avkastning än vanliga aktier.

Vanliga frågor om utdelningsaktier

Vad står DA för?

Da står för direktavkastning. Vi gick lite högre upp i det här inlägget igenom vad direktavkastning är, du kan läsa stycket om direktavkastning här.

När måste man äga en aktie för att få utdelning?

Du måste äga aktien innan dess X-dag, det vill säga innan sista dagen för att ha rätt till del av utdelningen. Det är olika datum för alla aktier, enklast hittar du vilket datum som gäller på t.ex. företaget hemsida eller Avanza.

Kan man tjäna pengar på att köpa aktier innan utdelning och sälja så fort man fått den?

Nej. Generellt sett så sjunker aktiekursen med samma belopp som utdelningen så fort den har avskiljs. Allt annat lika så blir det alltså ett nollsummespel och du kommer troligtvis inte att tjäna några pengar på den strategin.

Finns det aktier som har utdelning varje månad?

Ja, det finns flera aktier med utdelning varje månad, så kallade månadsutdelare. Det är vanligast att hitta såna aktier på den amerikanska börsen i USA och i Kanada.

Vad är courtage?

Courtage är den avgiften banken tar ut när du köper eller säljer aktier. Vanligast är att den är på 0,25% och vissa fall gratis under en period om du är ny kund hos t.ex. Avanza eller Nordnet.

Hur mycket skatt är det på aktier?

I ett vanligt aktie-/fondkonto skattar du 30% på vinster och utdelningar. I ett ISK (Investeringssparkonto) och KF (Kapitalförsäkring) dras skatten istället som en schablonskatt på 0,453% av ditt totala kapital på kontot.

Vart kommer utdelningen?

Utdelningen kommer in på det konto där dina aktier ligger (är köpta på). Så om du har köpt dina aktier i ett ISK (Investeringssparkonto) hos t.ex. Avanza så kommer din utdelning att komma in på det kontot. Du behöver själv inte göra någonting för att få den.

Hur mycket får man i utdelning från aktier?

Hur mycket man får är olika beroende på vilken aktie det är. Vissa delar ut mycket och vissa lite. Du kan alltså få allt från 0,5%-8% i utdelning även om det vanliga är kring 3-4%

Finns det aktier med utdelning varje månad?

Ja det finns det, så kallade månadsutdelare. Det är aktier med månadsvis utdelning och de är vanligast i USA och Kanada.

Vad är kvartalsutdelare?

Det är aktier som delar ut var fjärde månad eller varje kvartal.