H&M utdelning & utdelningshistorik (2024)

Hennes & Mauritz eller H&M är ett bolag vars aktie har haft en stabil utdelning, ganska hög direktavkastning och bra utdelningshistorik. Faktum är att H&M bara har sänkt utdelningen en gång på nästan 40 år och skulle i den meningen kunna kalla Sveriges stabilaste utdelningsaktie.

Under de senaste åren har dock utdelningen stått still och inte höjts på länge. Tillväxten har avtagit lite i bolaget och det har gjort att värderingen kommit ner och lett till en högre direktavkastning. Beroende på om du tror på klädbranschen eller inte kan H&M vara en bra utdelningsaktie med hög direktavkastning.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

H&M utdelning

Utdelningshistorik
Utdelningstillväxt
Utdelningsandel
Direktavkastning

Sammanställning

H&M visar tydligt att man gör allt för att behålla utdelningen. Däremot har man haft en obefintlig utdelningstillväxt de senaste 10 åren och det kan ses som ett tecken på att det inte längre är det utdelningsbolag det var en gång i tiden, dessutom blev det en sänkning i samband med Coronakrisen.

3

H&M utdelning 2024

När har H&M utdelning?

H&M har normalt utdelning (utdelningsdag) två gånger om året, en gång i maj och en gång i november. Här kan du se senaste aktiekurs och utdelning 2024 för H&M.

Utdelningen meddelas i samband med bokslutskommunikén i början på året.

H&M utdelning 2022: 6,50kr per aktie

H&M:s utdelning och Corona

Under Coronakrisen 2020 så sänkte faktiskt H&M utdelningen, eller rättare sagt de kapade utdelningen helt. Det innebär att de inte betalar ut någon utdelning alls till sina aktieägare 2020. Det är första gången Hennes & Mauritz sänker utdelningen sedan börsintroduktionen.

Övrigt om utdelningen

Med nästan 40 år utan sänkt utdelning (undantag 2020) är H&M i en klass för sig bland Svenska utdelningsaktier. De har en otroligt stark ägare i form av familjen Persson och som ägare av aktien kan man räkna med att de kommer att backa upp företaget i vått och torrt.

Anledningar att äga H&M aktien

Om man tittar på vanliga anledningar att folk väljer att äga H&M aktien så är det bland annat för den stabilitet som företaget visat historiskt men även för att kläder anses vara något ”som alltid kommer att behövas”.

Däremot har H&M haft det väldigt tufft de senaste åren så man bör vara medveten om att mycket kan hända både upp och ner. Det bästa är väl som alltid att inte investera för stor del av ditt kapital i en aktie, det kan väl speciellt sägas när det gäller H&M.

  • Stabila utdelningar
  • Starka ägare med ”kärlek för bolaget”
  • Stark marknadsposition

Kom igång med aktier på 3 minuter, kolla hur man gör!

Vad är H&M?

Vi känner nog alla till klädkedjan H&M som säljer mode till ”ett bra pris”. Kläderna är väldigt populära och billiga i jämförelse med många andra alternativ. H&M var sena på bollen men har nu etablerat sig starkt på nätet också.

Förutom kläder säljer man inredning och har börjat starta caféer etc. En gång i tiden hade man nästan en liten monopol-situation när det gällde mode i vissa lägen men den tiden är helt klart förbi och nu är konkurrensen extremt mycket tuffare än vad det en gång var.

  • Mode i butik
  • Mode på nätet
  • Heminredning
  • Övrigt

Starka ägare

H&M har en grymt stark ägarfamilj i familjen Persson. Tillsammans äger de nästan 50% av kapitalet i H&M och det är en styrka eftersom de brinner för företaget.

H&M utdelningshistorik

H&M är kungen när det gäller utdelningshistorik bland svenska utdelningsaktier om vi bara kollar antal år utan sänkt utdelning. Kollar vi däremot utdelningstrend och höjningar så ser det tyvärr inte lika bra ut. Fram till 2010 var utdelningstrenden grym, men där bröts den.

Efter 2010 har utdelningen legat helt still och det finns egentligen inga tecken på att man kommer att börja höja den i närtid. Det kan ses som ett svaghetstecken och att H&M ”lever på gamla meriter”.

Samtidigt får vi inte underskatta värdet i att de aldrig har sänkt utdelningen. (Edit: 2020 kapade H&M utdelningen helt i samband med Corona-krisen).

Utdelningsdiagram

Här nedanför har du utdelningshistoriken för H&M mellan 2000-2020. Som du kan se var utdelningstillväxten riktigt bra under den första perioden, men har stannat av helt de senaste åren.

Utdelningstabell

Här är utdelningshistoriken för H&M i tabellform mellan åren 2000-2020.

UtdelningsårUtdelning (justerad)Extra utdelning
20000.68
20010.88
20021.303.40
20031.453.10
20044.00
20054.75
20065.75
20077.00
20087.75
20098.00
20109.50
20119.50
20129.50
20139.50
20149.75
20159.75
20169.75
20179.75
20189.75
20199.75
20200,00

H&M utdelningstillväxt

Ok, kolla på utdelningsdiagrammet med utdelningshistoriken ovanför. Du ser ju på en gång att utdelningstillväxten har avtagit och egentligen helt stannat upp de senaste 10 åren.

H&M bjuder på en bra stabilitet och en bra utdelningshistorik när det gäller att inte sänka utdelningarna. När det handlar om utdelningstillväxt så får de däremot inte bra betyg under det senaste decenniet.

Utdelningspolicy

H&M har som utdelningspolicy att dela ut minst 50% av vinsten efter skatt. Man har däremot skrivit in att det är under förutsättning att man kan bibehålla en stark finansiell ställning och fortsatt nå sina mål.

Utdelningsandel

Normalt brukar man inte vilja att utdelningsandelen ska vara mycket högre än 50-70% beroende på vilken verksamhet det är.

H&M har historiskt haft en sund utdelningsandel men de senaste åren har H&M:s utdelningsandel varit mer än vinsten. Det är absolut inte hållbart i längden och frågan är hur man har tänkt att lösa det.

Kommer de att lyckas höja vinsten eller kommer man att få sänka utdelningen till slut? Det lär visa sig inom de närmsta åren och det är något som vara bra att ha koll på när det gäller H&M:s utdelning.

(I samband med Coronakrisen 2020 slopade H&M utdelningen).

Avkastningen för H&M:s aktie och aktiekurs

Om vi går tillbaka långt i tiden så har Hennes & Mauritz varit en grym investering! Enda fram till 2015 har bolaget gett sina aktieägare en väldigt bra avkastning både i form av stigande aktiekurs och stigande utdelningar.

Vid 2009 hände något dock, utdelningarna höjdes inte längre och vid 2015 började värderingen sjunka rejält. Aktien har inte återhämtat sig sedan dess och har inte alls varit en bra långsiktig investering de senaste åren.

Hur H&M startade

H&M startades 1947 i Västerås av Ehrling Persson. Bolaget hette då bara Hennes men bytte namn till Hennes & Mauritz 1968.

Risker med att investera i H&M

Det finns några uppenbara risker med att investera i aktien och de främsta riskerna är nog hur handeln av kläder kommer att utvecklas de kommande åren. Mycket av handeln har flyttat till nätet och med det har konkurrensen ökat rejält.

H&M var ganska sena med att etablera sig på nätet och det har straffat sig ganska hårt nu i efterhand. Frågan är helt enkelt, tror du att de kan prestera bättre framöver och framförallt, tror du att de kan sälja mer kläder än sina konkurrenter?

Framtid för H&M?

Vad H&M har för framtid är starkt kopplat till riskerna jag tog upp ovanför. Självklart kommer vi att köpa kläder även om 20 år men kommer vi att köpa de på samma sätt- och kommer vi att köpa de av H&M? Kommer det att dyka upp nya hot på vägen och hur hanteras de av H&M?

Det här är frågor som du bör fråga dig själv för att lättare avgöra vad du tror om H&M:s framtid. Själv är jag kluven och väljer att inte investera i H&M för tillfället då jag tycker att konkurrensen överlag är för stor inom mode.

Jag tycker också att konkurrensen lett till stora kostnader (gratis frakt etc.) som butikerna drabbas av så länge de inte kan kapa mer kostnader på andra sätt.

Börja med aktier? Läs min kompletta nybörjarguide om hur du börjar med aktier

Vanliga frågor om H&M

När har Hennes & Mauritz utdelningsdag?

H&M delar normalt ut utdelning i maj och november. Datumen kan skifta lite beroende på när i veckan dagen infaller. För att ta reda på vilken dag som gäller just i år kan du kolla här.

Vem är största ägare i H&M?

De största ägarna är utan tvekan familjen Persson som även tillhör familjen som grundade H&M.

Hur många anställda har H&M?

De har drygt 170.000 anställda i ungefär 70 länder.

När startades Hennes & Mauritz?

H&M grundades 1947 av Ehrling Persson. Den första butiken som öppnades i Västerås sålda då bara damkläder. Det var först 1968 som Ehrling köpte upp jakt- och herrklädesföretaget Mauritz Widforss som bolaget fick namnet Hennes & Mauritz.

Lämna en kommentar