SEB utdelning & utdelningshistorik (2024)

Nu ska vi kolla in banken SEB, aktiens utdelning, direktavkastning och utdelningshistorik. SEB som är en av Sveriges storbanker har haft en fin utdelningstrend de senaste 10 åren med stabila utdelningshöjningar.

SEB (Skandinaviska enskilda banken) som grundades 1856 är som sagt en av de största bankerna i landet med ungefär 4,4 miljoner kunder. I Sverige är SEB den främsta banken för företag och de finns i norden, Baltikum, Storbritannien och Tyskland.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

SEB utdelning

Utdelningshistorik
Utdelningstillväxt
Utdelningsandel
Direktavkastning

Sammanställning

Vill du ha bank i aktieportföljen, en hög direktavkastning och exponering mot företag? Titta närmare och se om SEB kan vara det du letar efter. Det senaste decenniet har de leveraret en stabil utdelning till sina aktieägare.

3

SEB utdelning 2024

När har SEB utdelning?

SEB har utdelning i slutet på mars, du måste äga aktien omkring en vecka innan för att få rätt till utdelning. Här kan du se datum & utdelning 2024.

SEB utdelning 2020: 0kr (Man ska återkomma och revidera beslutet om aktiens utdelning i en extra bolagsstämma i höst).

Övrigt om utdelningen

SEB har haft en fin utdelningskurva de senaste 10 åren och en förhållandevis rimlig utdelningsandel. De har som mål att dela ut över 40% av vinsten och den senaste tiden har utdelningsandelen legat kring 70%.

Varför ska man äga SEB:s aktie?

SEB är den ledande banken för stora företag i Sverige och tror du på den sektorn är SEB ett sätt att investera där. SEB har haft en stabil utdelningstillväxt och delat ut utdelningar med en rimlig utdelningsandel under många år.

Banker utsätts alltid för risker, speciellt när det blir kriser av olika slag. Det här vi sett tidigare i bland annat Nordeas- och Swedbanks utdelning som har fått sänkas vid finanskrisen t.ex. Däremot räddas de ofta av staten genom olika krispaket, vilket kan ses som en liten krockkudde.

  • Hög utdelning
  • Förhållandevis stabil utdelning
  • Har ofta staten i ryggen vid kriser

Kom igång med aktier på 3 minuter, kolla hur man gör!

Vad är SEB?

Enkelt förklarat: SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) är av Sveriges största banker och ledande bank för företagare och stora företag och finansiella intuitioner. Man har sitt verksamhetsområde framförallt i Sverige men även övriga norden, Baltikum, Tyskland och Storbritannien.

  • Banktjänster mot företag
  • Banktjänster mot privatpersoner
  • Rådgivning & finansiella tjänster
  • Pensionstjänster

SEB utdelningshistorik

SEB har en fin utdelningshistorik det senaste decenniet med höjda utdelningar fram till 2020 då de sänkte utdelningen från 6,50kr per aktie till 6,25kr per aktie. I jämförelse med Swedbanks utdelning får den faktiskt ses som lite mer stabil.

Utdelningsdiagram

I utdelningsdiagrammet för SEB här nedanför kan du se den positiva utdelningstrenden fram till 2020. Under finanskrisen slopade SEB utdelningen helt och under 2009 delade man inte ut några pengar alls.

Utdelningstabell

Om du vill se år för år i tabellform har du en utdelningstabell här nedanför från 2009-2020 med alla utdelningar.

UtdelningsårUtdelning / kr
20090
20101
20111.50
20121.75
20132.75
20144.00
20154.75
20165.25
20175.50
20185.75
20196.50
20200,00

SEB utdelningstillväxt

När det gäller banker tycker jag det är svårt att kolla på utdelningstillväxten eftersom de delar ut en så stror del av vinsten. Det gör ju att det kan svänga mycket från år till år men bli bra över tid.

I SEB:s fall så har utdelningstillväxten varit extremt bra de senaste 10 åren men det beror självklart på att de precis kom ur finanskrisen då. Om vi tittar från toppen 2007 så tog det 6 år innan utdelningen var tillbaka på samma nivåer som innan krisen.

Utdelningspolicy

SEB:s mål är att dela minst 40 procent av vinsten. De senaste åren har man legat kring 70% utdelning av vinsten.

Utdelningsandel

I dagsläget har SEB en utdelningsandel runt 70%. det betyder att de delar ut 70% av vinsten till aktieägarna i form av aktieutdelning. Tidigare har utdelningsandelen legat strax över 50%, så den har gått upp lite de senaste åren.

SEB direktavkastning – Historik

Här kan du se historik för direktavkastningen för SEB. Det kan vara bra att ha koll på för att se hur aktien värderas just nu. Som vi ser handlades aktien till en betydligt lägre direktavkastning tidigare.

Att direktavkastningen var lägre tidigare har mycket att göra med att utdelningsandelen var lägre då, men även att aktien värderades lite högre.

ÅrDirektavkastning / %
20103.17
20113.71
20125.91
20135.99
20145.38
20155.35
20166.42
20175.61
20187.06
20198.15

SEB A- och C-aktie

Det finns två aktier i SEB, en A-aktie och en C-aktie. För oss vanliga småsparare har det här ingen större betydelse vilken vi köper utan båda aktieslagen ger samma rätt till kursutveckling och utdelningar.

Det enklaste är alltså att köpa den som är billigast för tillfället. Det som skiljer är framförallt rösträtt på bolagsstämmor. Här kan du läsa mer om SEB:s C-aktie.

Aktiekurs & historik för SEB:s aktie

SEB kanske inte ser ut att ha en så imponerande totalavkastning om man tittar på aktiens utveckling och så är det. Däremot gäller det att ta hänsyn till utdelningarna som har varit den största delen av avkastningen.

Avkastning utan återinvesterade utdelningar

Titta på bilden nedanför som visar aktiekursens utveckling mellan 1997-2020. Här ingår alltså inga återinvesterade utdelningar. Avkastningen under perioden är drygt 100% vilket inte är bra alls.

Avkastning med återinvesterade utdelningar

Om vi istället tittar på hur det ser ut om vi återinvesterar utdelningarna så blir det betydligt bättre. Eftersom utdelningarna varit så pass höga så blir totalavkastningen med återinvesterade utdelningar istället 669%, lite bättre alltså.

Titta själv här nedanför. Den gröna linjen är utan återinvesterade utdelningar och den blå är med återinvesterade utdelningar.

Återinvesterade utdelningar innebär att man köper fler aktier i samma aktie som delade ut pengar till dig. Som exempel kan vi ta att du får 500kr i utdelning från SEB och direkt tar de pengarna och köper nya aktier i SEB. Du har då återinvesterat dina utdelningar.

Största ägare i SEB

Vilka är SEB:s största ägare? Det ska vi gå igenom här nedanför, här har du de 10 största ägarna i SEB.

ÄgareKapital / %
Investor20,8
Alecta Pensionsförsäkring6,5
Trygg-Stiftelsen5,2
Swedbank Robur Fonder4,2
AMF Försäkring & Fonder3,8
BlackRock2,7
Vanguard2
SEB Fonder1,6
Eget Aktieinnehav1,3
Fjärde AP-fonden1,3

Risker med att investera i SEB

Det finns flera risker med att investera i SEB precis som med alla aktier. Räntor-, omvärld- och kriser påverkar såklart företaget, men framförallt så är det ju kundernas återbetalningsförmåga som styr.

Aktiekursen har även en tendens att påverkas hårt av prognoser inför framtiden och oroligheter om att vissa inte ska kunna återbetala lånen- eller räntor till banken.

Läs mer:

Vanliga frågor om SEB

Har SEB sänkt utdelningen någon gång?

Ja det har dom. De sänkte bland annat utdelningen rejält i samband med finanskrisen men även inför utdelningen 2020.

1 svar på ”SEB utdelning & utdelningshistorik (2024)”

  1. Kan jag vänta att den innehållna aktieutdelningen för 2019 på grund av pandemin, kommer att betalas ut och i så fall när?

    Svara

Lämna en kommentar