Axfood utdelning & utdelningshistorik (2024)

Hur ser Axfoods utdelning, direktavkastning och utdelningshistorik ut? Det ska vi gå igenom i det här inlägget och mycket mer saker om aktien och bolaget som kan vara intressant att veta.

Axfood är ett företag inom livsmedelsbranschen och ligger bakom bland annat Willys, Hemköp och Mat.se. Företaget har haft en bra utveckling på utdelningen över tid och presterat bra genom kriser och börskrascher. Livsmedelsaktier ses ofta som trygga och stabila placeringar i oroliga tider och Axfood är inget undantag.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Axfood utdelning

Utdelningshistorik
Utdelningstillväxt
Utdelningsandel
Direktavkastning

Sammanställning

Axfood är en aktie för den som vill sprida risken och sitta lite säkrare i oroliga tider. Även om börsen som helhet alltid kommer att påverkas i kriser så kommer vi alltid att köpa mat, där har Axfood en stor fördel.

3

Axfood utdelning 2024

När har Axfood utdelning?

Axfood har utdelning två gånger om året, en gång i mars (3,75kr) och en gång i september (3,50kr). Här kan du se senaste aktiekursen och info om utdelningen 2024 för Axfood.

Axfood utdelning 2022: 7,50kr per aktie

Övrigt om utdelningen

Även om Axfood inte har en utdelning som höjts ständigt år efter år så har aktien bjudit på en bra avkastning och utdelningstillväxt. Om vi går tillbaka till börsintroduktionen 1997 så har utdelningstillväxten varit över 1200%.

Varför ska man äga Axfoods aktie?

Axfood skulle nog kunna klassas som en lite gyllene medelväg när det gäller stabila utdelningsaktier. De har gett en bra totalavkastning, en bra direktavkastning, bra utdelningstillväxt och samtidigt stått emot bra när det stormat på börsen.

Själv äger jag aktien främst för att sprida mina risker då börsen går sämre eller när det är tufft för företagen av olika anledningar.

 • Stabil tillväxt
 • Stabil utdelning
 • Bra riskspridning för oroliga tider

Kolla in den kompletta listan på världens bästa utdelningsaktier!

Vad är Axfood?

Axfood är ett av Sveriges största företag inom livsmedel och har ett stort antal välkända varumärken inom området. Axfood har följt med utvecklingen och från att ha varit ett företag med fysiska butiker är man nu starkt etablerad på nätet med bland annat Mat.se, Middagsfrid och Apohem.

Här nedanför kan du se några av Axfoods varumärken och butiker:

 • Willys
 • Hemköp
 • Mat.se
 • Middagsfrid
 • Eurocash
 • Handlarn
 • Urban Deli
 • Apohem
 • Dagab
 • Tempo

Axfood utdelningshistorik

Axfood är en stabil utdelningsaktie och över tid har den levererat både höjningar, en bra direktavkastning och stabilitet. Om du vill sprida dina risker i portföljen kan Axfood vara ett bra alternativ. Titta bara på utdelningshistoriken för Axfood här nedanför.

Utdelningsdiagram

Här nedanför har du ett utdelningsdiagram för samtliga utdelningar mellan 2000-2020.

axfood utdelningshistorik

Utdelningstabell

Om du vill få en exakt överblick över Axfoods utdelningar kan du titta i tabellen nedanför som visar utdelningarna mellan år 2000-2020.

UtdelningsårUtdelning (justerad)Extra utdelning
20000.65
20010
20020.63
20031.25
20041.38
20051.631.13
20062.251.50
20073.002.00
20083.00
20092.00
20102.50
20113.00
20123.00
20133.00
20143.75
20154.25
20165.00
20176.00
20187.00
20197.00
20207.50

Axfood utdelningstillväxt

Ok, dags att titta på Axfoods utdelningstillväxt. Som vi nämnde i början så har utdelningstillväxten varit över 1200% sedan 1997, det vill säga på drygt 20 år.

Om vi räknar om det med hjälp av en sparkalkylator så får vi fram att den genomsnittliga höjningen har varit drygt 12% varje enskilt år. Det måste ändå ses som en ganska bra utdelningstillväxt när vi utöver det också fått själva utdelningen.

Utdelningspolicy

Axfoods utdelningspolicy har som mål att utdelningen till aktieägare ska vara minst 50 procent av resultatet efter skatt. Utdelningen ska delas upp på två betalningstillfällen.

Utdelningsandel

Utdelningsandelen är viktig att ha koll på och här har faktiskt Axfood hamnat för högt de senaste åren. Vi ser ju gärna att utdelningsandelen inte överstiger 50-60% men Axfood ligger i dagsläget omkring 80-90%.

Det vi måste ta hänsyn till är att Axfood investerat mycket de senaste åren i bland annat automatiserade lager. Om investeringarna faller väl ut så är det självklart ett bra agerande men det medför ändå en viss risk att så stor del av vinsten delas ut.

Axfood avkastning & aktiekurs

Axfoods historia

Axfood startades av Axel Johnson när han 1997 ville starta Sveriges bästa livsmedelsföretag. Med tiden blev det att dåvarande Willys och Hemköp slogs ihop, Hemköp med anor från 1958 och Wllys som startades i sin grund 1986.

Målet var att erbjuda bra och hållbar mat som skulle vara tillgänglig för alla. Med tiden har företaget utvecklats och nu har man en stor del egna varor och har utvecklat bland annat gränshandel vid Norge.

I dagsläget har man även byggt ut en stor verksamhet online och är ett av norens största livsmedelsföretag och det näst största i Sverige.

Risker med att Investera i Axfood

Axfood får ändå ses som ett förhållandevis säkert bolag att investera i. Med det sagt så kan det drabbas exakt lika hårt som övriga aktier och bolag på börsen vid t.ex. oroligheter, krig, virus etc.

Däremot verkar de inom en bransch som ofta har en ständig efterfrågan och därför har potential att klara sig bättre i oroligheter och börskrascher.

Framtid för Axfood

Axfood ligger i framkant både när det gäller köp av mat på nätet, hemleverans av mat, automatiserade lager och kassasystem i butiker. De jobbar med andra ord hårt för att även vara bra i framtiden.

Om du tror på livsmedelsbranschen framöver så kan Axfood vara en bra aktie att investera i. De utvecklar sig hela tiden och företaget kommer med all sannolikhet inte att se lika dant ut om 20 år. De gör det som krävs för att ligga i framkant.

Det gäller bara att de kan hålla en bra lönsamhet eftersom investeringar kostar stora pengar och stora återkommande investeringar kommer det helt klart att bli i framtiden precis som nu.

Mina tankar om Axfoods utdelning och aktien

Jag äger själv Axfood-aktien och anledningen är att det är ett stabilt bolag i en stabil bransch och den har gett stabila utdelningar historiskt.

Jag räknar inte med att den kommer ge bättre avkastning än index utan mer i linje med index eller kanske något lägre. Det är helt ok för mig eftersom jag har den för att balansera upp resten av min aktieportfölj.

Läs mer:

Vanliga frågor om Axfood

Investera i Axfood eller ICA?

Om du funderar på att köpa aktier i Axfood så har du säkert också funderat på aktier i ICA. Den stora skillnaden i vilken du bör välja är ju vilket av företagen du tror kommer att prestera bäst på sikt. Axfood är mer rent inriktad mot livsmedel medan ICA även har verksamheter inom andra områden som bank, köksartiklar etc.

2 svar på ”Axfood utdelning & utdelningshistorik (2024)”

 1. Jättebra summerat! Jag har Axfood i min aktieportfölj och den har klarat sig bra även i nedgångar, det känns tryggt.

  Svara
  • Tack Anna,

   Ja Axfood har stått emot bra när andra aktier har svajat emellanåt. Kul att du gillade inlägget! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar