Börja med aktier i 3 enkla steg! (på 5 minuter)

Vill du börja aktiespara? Kul! Många tror att de är svårt att börja med aktier men grejen är att det är ganska enkelt.

Det är också lite därför jag har startat den här sidan. Jag har märkt att efter jag har förklarat hur det fungerar så lyckas många inse att aktier är enklare än vad de först trodde.

Det viktigaste när det gäller aktier är att börja. Det beror på att pengarna får avkastning i samma sekund som de investeras. Om du får en avkastning på 9% i genomsnitt per år så betyder det att dina pengar fördubblas var åttonde år!

..ok, nu kör vi!

Börja köpa aktier idag!

Jag har gjort mitt bästa för att skriva ihop en guide hur du kommer igång så snabbt och enkelt som möjligt med ditt aktiesparande. Jag hoppas att du uppskattar den och att det kan hjälpa dig. Om du vill köra igång direkt så kan du följa de tre stegen nedanför så är du igång på några minuter.

För att lära dig mer kan du komma tillbaka och läsa resten sen. Om du har tid redan nu så läs hela guiden och skriv gärna i kommentarsfältet om du undrar över något. Det spelar ingen roll om du vill börja spara i fonder-, tillväxtaktier eller utdelningsaktier, den här guiden fungerar bra oavsett.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Avanza

 • Gratis att öppna konto
 • Gratis att ha konto
 • Gratis att handla aktier (*upp till 50.000kr)
 • Sveriges nöjdaste sparare 10 år i rad
 • Tar 5 min med BankID

Nordnet

 • Gratis att öppna konto
 • Gratis att ha konto
 • Gratis att handla aktier (*upp till 80.000kr)
 • Bra fondutbud
 • Tar 5 min med BankID

Så här öppnar du ett konto – steg för steg!

Även om den största anledningen till att många inte blir rika på aktier är för att de aldrig börjar så är den näst största anledningen att de öppnar ett konto men får inte igång ett månadssparande.

Bli inte en av dom. När du har öppnat ditt konto bör du räkna på hur mycket du kan spara varje månad och sen sätta upp ett automatiskt månadssparande. Att spara i aktier ger inte resultat efter en månad men efter några år slår ränta på ränta effekten in och kapitalet växer exponentiellt.

Räkna själv i en sparkalkylator hur mycket pengarna växer beroende på hur mycket du sparar varje månad. Här är en bra sparkalkylator där du kan räkna ut hur mycket dina pengar växer varje år beroende på hur mycket du sparar och vilken avkastning du får.

Ränta-på-ränta effekten är den effekt som uppstår när du får avkastning på din avkastning. Det här gör att om du får 10% avkastning per år så har du inte bara fått 70% efter 7 år utan 100% avkastning. Det beror helt enkelt på att du även fått avkastning på din avkastning.

Ju mer aktier du köper, ju mer och fortare kommer ditt kapital att växa, det är så ränta-på-ränta effekten fungerar. Det kan kännas segt i början men jag lovar dig, om du bara håller i det ett par månader så kommer du verkligen att se effekten av ditt sparande.

Det speciella med aktier är att vi belönas inte på samma sätt som vi är vana vid. Om du spelar fotboll så måste du träna och vara aktiv eller ha talang för att lyckas. När det gäller aktier är det nästan tvärtom, de som lyckas bäst är ofta de som är minst aktiva, har tålamod och låter sitt kapital växa ostört.

Varför det är viktigt att börja spara tidigt

Kanske har du hört det förut men det är värt att säga igen, det är grymt viktigt att börja spara tidigt i livet. Varför? Jo för att om du kommer igång med sparandet tidigt kommer du att få massor av gratis pengar eftersom du har mycket längre tid med avkastning på ditt kapital.

För att visa hur stor skillnad det blir tar jag två exempel här nedanför. Vi har Lisa som börjar spara när hon är 20 år gammal och slutar när hon är 30 år. Hon sparar totalt i 10 års tid, från att hon är 20 till att hon fyller 30.

Sen har vi Kalle som börjar spara när han är 30 år gammal och slutar när han är 50 år. Han sparar totalt i 20 års tid, från att han är 30 till att han fyller 50.

börja spara i aktier

OBS! I exemplet har jag räknat med en genomsnittlig avkastning på 9% per år. Det finns aldrig någon garanti för att du kommer att få det och i värsta fall kan du förlora pengar på dina investeringar).

Lisa

 • Börjar spara 20 år gammal & slutar när hon är 30 år
 • Sparar 5000kr i månaden
 • Sparar totalt i 10 år
 • Har 6.776.530 kr när hon är 50 år

Kalle

 • Börjar spara när han är 30 år
 • Sparar 5000kr i månaden
 • Sparar totalt i 20 år
 • Har 3.619.934kr när han är 50 år

Så, vad kan vi dra för slutsats av det här? Nu kanske det kan uppfattas som tråkigt om du själv har upptäckt aktier sent i livet men så är det inte. Se det istället för vad det är. Om du kommer igång idag så kommer du alltid att ha ett försprång mot om du börjar om ett år.

Om du börjar att spara 5000kr i månaden idag så är chansen stor att du har 132.000kr om drygt 2 år. Med en totalavkastning på 9% motsvarar det en avkastning på 1000kr i månaden på det kapitalet du redan sparat ihop.

Kommer du igång idag kommer du alltså att få 1000kr mer i avkastning varje månad än om du kommer igång om 2 år. Tiden är det som har allra störst betydelse för att bygga upp kapitalet.

Lisa har alltså nästan ett dubbelt så stort kapital när hon är 50 år trots att hon sparat under hälften så lång tid. Den enkla förklaringen är att hon började tidigt och att pengarna fått en längre period med ränta-på-ränta.

Kalle Började spara 10 år efter Lisa och har därför ett mindre kapital när han är 50 år trots att han sparat under dubbelt så många år som lisa. Kalle måste helt enkelt kompensera med ett större sparande för att han kom igång senare i livet.

Vilket konto ska man ha? Vanlig aktiekonto eller ISK?

För några år sedan kom något som heter ISK eller Investeringssparkonto. Det här är ett grymt fördelaktigt konto för oss som köper aktier och något jag absolut rekommenderar dig att skaffa om du börjar med aktier.

Det finns flera fördelar med ett investeringssparkonto, bland annat att det är låg skatt men även att du slipper att deklarera dina aktieaffärer och utdelningar.

I jämförelse med det vanliga aktiekontot blir det ett lätt val att välja ISK om du räknar med att göra vinst på dina investeringar och om du vill slippa krångel med deklarationen.

ISK (Investeringssparkonto)

 • Behöver inte deklarera
 • Låg skatt, 0,375% på ditt totala kapital (2020)
 • Gratis

Vanligt Aktiekonto

 • Måste deklarera varje köp & sälj
 • Hög skatt, 30% på utdelningar och vinst
 • Gratis

Kanske känns det krångligt att välja konto men enligt mig är valet enkelt. Kör på ISK så slipper då krångel med deklarationen och du kommer få en lägre skatt på utdelningar och i längden på vinsten du gör. Nackdelen är att du inte kan kvitta dina eventuella förluster.

Om man räknar om det så är skatten på utdelningar kring 11% i ett ISK medan den är 30% på utdelningar i ett vanligt aktiekonto. Den största vinsten med ISK är att som nybörjare slippa massa krångligt pappersarbete vid deklarationen.

Är du långsiktig med ditt aktiesparande så ökar chanserna att lyckas!

Anledningen till att många är rädda för att köpa aktier är oftast för att de har hört om någon som förlorat pengar på det. Ofta beror det på att den personen inte läst på ordentligt och tagit alldeles för stora risker. När aktierna sedan minskat i värde så personen sålt med förlust i ren panik.

Om du istället tänker långsiktigt och investerar i stora stabila bolag, stabila utdelningsaktier eller i breda indexfonder så ökar dina chanser att lyckas rejält.

Om du har en tidshorisont på minst 10 år och inte tar några dumma risker ska du ha stor otur om du går minus på dina investeringar. Återigen så handlar aktieinvesteringar om tålamod och långsiktighet.

Hitta inspiration till dina första aktieköp

Om du vill hitta aktier att investera i rekommenderar jag Avanzas inspirations-sida för aktier. Där kan du bland annat sortera aktier efter hur hög utdelning de har, vilka som är de mest populära aktierna, vilka som har gått bäst etc.

Du kan även kolla in min blogg om utdelningsaktier som jag fyller på hela tiden med nya blogginlägg om nya aktier. Målet är att skriva om alla de mest populära aktierna på Stockholmsbörsen så att du och andra kan få hjälp att börja med utdelningsaktier.

Hoppas att du fick tillräckligt med hjälp av min guide för att komma igång med aktier snabbt och enkelt!

Tänk på! Utdelningsaktier.com är en informations- och inspirationssida om utdelningsaktier och möjligheten att leva på utdelningar. Innehållet ska inte ses som rådgivning utan som information och inspiration. Hoppas att du kan få hjälp av innehållet på sidan, men tänk på att det i slutändan alltid är du själv som tar beslut om dina investeringar!