Hufvudstaden utdelning & utdelningshistorik (2024)

Hufvudstaden är definitivt en av de bästa utdelningsaktierna i Sverige om vi ser till utdelningshistoriken. Bolaget har höjt utdelningen oavbrutet i snart 20 år och närmar sig att bli en av Sveriges första utdelningsaristokrater. Här kommer jag gå igenom Hufvudstadens utdelning, utdelningshistorik och direktavkastning.

Hufvudstaden grundades av Ivar Kreuger 1915 och hade vid starten fokus på lokaler i Sveriges huvudstad Stockholm. Det är ett av de största fastighetsbolagen på stockholmsbörsen, med drygt 30 lokaler som genererar stabila och fina kassaflöden och utdelningar till sina aktieägare.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Hufvudstaden utdelning 2024

När har Hufvudstaden utdelning?

Hufvudstadens utdelningen är normalt i slutet på mars varje år. Här kan du se datum & utdelning 2024.

Hufvudstadens utdelning 2020 är: 3,90kr per aktie

Se länken nedanför för senaste nyheter och uppdateringar angående utdelningen 2022.

Utdelningen brukar meddelas när årsbokslutet offentliggörs i slutet på januari varje år.

Övrigt om utdelningen

Tillsammans med Castellum tillhör Hufvudstaden en av de två aspiranterna till titeln ”utdelningsaristokrat” i Sverige. Det är alltså bara Castellums utdelning som kan mäta sig med Hufvudstaden när det gäller utdelningshistorik.

En utdelningsaristokrat är en aktie som höjt sin utdelningen i minst 25 år i följd. Hufvudstaden har höjt utdelningen oavbrutet i snart 20 år i dagsläget och är snart där. Kort sagt kan man säga att det är en av Sveriges bästa utdelningsaktier.

3 anledningar att äga Hufvudstadens aktie

Den främsta anledningen att ha Hufvudstaden i sin aktieportfölj är för den stabila utdelningen och deras defensiva investeringsstrategi. Om du tror på fastigheter på fina lägen i Stockholm och Göteborg till låg belåning så har du hittat rätt med Hufvudstaden.

Se listan med de populäraste fastighetsaktierna just nu!

 • Extremt bra utdelningshistorik
 • Bra lägen på lokalerna
 • Bra utdelningstillväxt

Vad är Hufvudstaden?

Hufvudstaden grundades 1915 av Ivar Kreuger och har idag 30 fastigheter. Det är fastighetsbolaget med lokaler på Sveriges finaste adresser och mest attraktiva lägen i Stockholm och Göteborg.

Med kontor och lokaler på Kungsgatan, Drottninggatan, Birger Jarlsgatan, Mäster Samuelsgatan, Biblioteksgatan, Fredsgatan etc. går det knappast att klaga på läget.

 • Butiker
 • Kontor

Hufvudstaden utdelningshistorik

Som jag redan har nämnt tidigare i inlägget har Hufvudstaden en riktigt bra utdelningshistorik. Faktum är att den har den näst bästa utdelningshistoriken på hela stockholmsbörsen med oavbrutna utdelningshöjningar sedan 2001.

Hufvudstaden ser ut att bli Sveriges näst första utdelningsaristokrat tätt efter Castellum. De har som mål att dela ut minst 50% av sin nettovinst. Med attraktiva fastigheter och stabila hyresgäster i ryggen ger det bra förutsättningar för att fortsätta ge utdelningar – och höja dom.

En utdelningsaristokrat tituleras ett företag som givit sina aktieägare utdelning och höjt den minst 25 år i rad.

Utdelningsdiagram sedan 1998

Här i diagrammet nedanför kan du se aktieutdelningens utveckling sedan starten 1998.

hufvudstaden utdelningshistorik

Utdelningstabell sedan 1998

I tabellen nedanför kan du ser du alla utdelningar och extrautdelningar sedan 1998.

UtdelningsårUtdelning (justerad)Extrautdelning
20193.90
20183.50
20173.30
20163.10
20152.90
20142.75
20132.60
20122.45
20112.30
20102.10
20091.90
20081.75
20071.60
20061.45
20051.302.70
20041.20
20031.10
20021.00
20010.85
20000.78
19990.74
19980.69

Hufvudstadens utdelningstillväxt

Hufvudstadens utdelningstillväxt är helt ok men den hör inte till de bästa på börsen, den är betydligt lägre än t.ex. Latours utdelning. De senaste 15 åren har de höjt utdelningen med ungefär 7% i genomsnitt per år.

 • De senaste 5 åren har Hufvudstaden höjt utdelningen med 6% i genomsnitt per år
 • De senaste 10 åren har Hufvudstaden höjt utdelningen med 7% i genomsnitt per år
 • De senaste 15 åren har Hufvudstaden höjt utdelningen med 8% i genomsnitt per år
hufvudstaden utdelningstillväxt
Screenshot från hufvudstaden.se

Hufvudstaden utdelningspolicy

Huvudstadens utdelningspolicy säger att de ska dela ut minst hälften av nettovinsten så länge det inte drabbar den finansiella ställningen eller eventuella investeringar.

Utdelningspolicyn beskriver hur företagets inställning till att dela ut pengar ser ut, d.v.s. hur mycket av vinsten aktieägarna ska få i utdelning.

Utdelningsandel

Hufvudstadens utdelningsandel låg 2019 på 83% av nettovinsten, det kanske vissa tycker låter lite högt. De har dock som mål att dela ut minst 50% och eftersom de är defensiva när det gäller belåning så är det ändå helt ok.

utdelningsandel
Screenshot från hufvudstaden.se

Utdelningsandelen är ett mått på hur stor del av vinsten som bolaget delar ut till sina aktieägare. Hufvudstaden kan dela ut en större del av sin vinst eftersom det är moget och har en stabil vinst från sina fastigheter.

Hufvudstaden direktavkastning

Hufvudstadens direktavkastning har minskat de senaste åren samtidigt som utdelningen gått upp. Det beror på att aktiekursen har gått upp och aktien blivit dyrare de senaste åren. De senaste åren har Hufvudstaden handlats kring 2,5% direktavkastning.

direktavkastning
Screenshot från hufvudstaden.se

Hufvudstaden A- och C-aktie

Hufvudstaden har två aktieslag, A-aktien och C-aktien. A-aktien ger en röst per aktie på bolagsstämmor medan C-aktien ger 100-röster per aktie. C-aktierna avnoterades dock från börsen 2020 så det går idag bara att handla A-aktien.

Risker och bra att tänka på när det gäller bolaget

De största riskerna för Hufvudstaden ligger i ränteförändringar, konjunkturläget, regionala förändringar i Stockholm och Göteborg samt politiska beslut. Alla de här sakerna kan påverka bolaget både positivt- och negativt.

Här nedanför är saker du ska vara medveten om som kan påverka aktiekursen i Hufvudstaden.

 • Fastighetsskatt
 • Värdeförändringar
 • Förlorade kunder/vakansgrad
 • Omsättningsbaserade hyror
 • Avtal/uppsägningar
 • Drift & underhåll
 • Räntor

Hur ser framtiden ut för Hufvudstaden?

Det är alltid svårt att se in i framtiden men det finns både möjligheter- och risker med en investering i Hufvudstaden.

Å ena sidan äger Hufvudstaden bra fastigheter i bra lägen i Sveriges största städer som troligtvis alltid kommer att vara eftertraktade.

Å andra sidan är det dyra fastigheter som kräver dyra hyror vilket kan leda till en risk, speciellt i tider där näthandeln ökar och den fysiska försäljningen minskar. Jag tror det kan finnas en risk i att ha lokaler på dyra adresser om butikshandeln minskar ännu mer.

Hufvudstadens fastigheter & lokaler

Hufvudstadens fastigheter och lokaler finns i Stockholm och Göteborg på de bästa adresserna och lägena. Det är väldigt attraktiva lokaler i gamla fina byggnader och de inbringar saftiga hyror.

 • Det bästa läget ger höga hyror
 • Bra adresser är ofta eftertraktade
 • Kontorslokaler behövs i de flesta tider

Var ligger fastigheterna?

Lokalerna finns i Stockholm och Göteborg i dessa områden:

Stockholm

 • Biblioteksgatan
 • Birger Jarlsgatan
 • Kungsgatan
 • Gamla stan
 • Sveavägen
 • Kungsträdgården
 • Norrlandsgatan
 • Mäster Samuelsgatan
 • NK

Göteborg

 • Fredstan
 • Femman
 • Östar Hamngatan/Gustaf Adolfs Torg
 • Götgatan
 • NK

Vakansgrad på lokalerna

Något som sticker ut med Hufvudstaden är att de har en låg vakansgrad vilket betyder att de har få lokaler som står tomma. Det är självklart bra eftersom de då inte har kostnader för tomma ytor.

ÅrVakansgrad (%)
20154,5
20163,9
20173,9
20182,6
20195,0

Sammanställning av Hufvudstadens utdelning

Hufvudstaden är ett grymt alternativ om du söker en stabil utdelning som höjs år efter år. Hittills har man höjt utdelningen oavbrutet i nästan 20 år och med en defensiv belåning minimerar man risken i sina investeringar.

Läs mer: Diös utdelning

1 svar på ”Hufvudstaden utdelning & utdelningshistorik (2024)”

Lämna en kommentar