Nordea utdelning & utdelningshistorik (2023)

Letar du information om Nordea? Här kommer vi att gå igenom banken Nordea, aktiens utdelning, direktavkastning och utdelningshistorik. Nordea är en av Sveriges största banker och har inte bara varit med om skandaler genom åren, de har även gett generösa utdelningar till sina aktieägare.

Nordea har sina rötter ända från 1800-talet och finns idag i 19 länder, med över 9 miljoner privatkunder. Banken har sitt största engagemang i norden i Sverige, Norge, Finland och Danmark. 2019 omsatte Nordea nästan 9 miljarder euro och är därmed en av Nordens största banker.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Nordea utdelning 2022

Nordea utdelning 2020: 0kr per aktie

Utdelningen 2022 uppdateras snart, kolla länken nedför för senaste nyheter.

När har Nordea utdelning?

Nordea delar normalt ut på våren, nu i samband med Corona så drogs dock utdelningsförslaget tillbaka.

Övrigt om utdelningen

Nordea har haft en riktigt bra utdelningstillväxt det senaste decenniet fram till Coronakrisen 2020 då utdelningen drogs in.

Kolla in den uppdaterade listan på världens bästa utdelningsaktier!

Nordea utdelningshistorik

Om du vill se Nordeas utdelningshistorik år för år i en tabell så har du en utdelningstabell här nedanför från 2012-2020 med alla utdelningar.

ÅrUtdelning
20113.32kr
20122.91kr
20133.81kr
20145.77kr
20155.95kr
20166.31kr
20176.62kr
20187.18kr
20190.00kr

Nordeas utdelningshistorik får ses som stark men den kan svänga en del. När de tjänar pengar så tjänar de bra med pengar och det brukar synas på utdelningarna, vilka ofta är saftiga till en bra direktavkastning.

Däremot har de ibland sänkt utdelningen och det kan vara bra att räkna med. Även om de ibland sänker utdelningen så ser det bra ut på sikt och de har som sagt givit bra med utdelningspengar på lång sikt.

Utdelningsdiagram

Här nedanför kan du se den historiska utdelningen för Nordea under de senaste åren fram till 2020. Under den här perioden har de höjt varje enskilt år fram till Coronakrisen.

Nordea utdelningstillväxt

De senaste åren har Nordea haft en stark utdelningstillväxt, speciellt om du har återinvesterat utdelningarna varje år. Se själv på stapeldiagrammet nedanför.

Utdelningspolicy

Nordeas utdelningsmål är att dela ut 60-70% av nettoresultatet till sina aktieägare.

Utdelningsandel Nordea

Nordea siktar normalt på att ha en utdelningsandel om 60-70% av sitt nettoresultat.

Nordea direktavkastning – Historik

Här kan du se historik för direktavkastningen för Nordea. Med hjälp av den aktuella direktavkastningen kan du lättare se hur värderingen av bolaget är just nu. Som du ser värderas banken ganska lågt i jämförelse med historiska siffror.

ÅrDirektavkastning / %
20113.61
20124.92
20135.09
20146.30
20155.89
20167.40
20176.25
20188.90
20190.00

Varför ska man äga Nordeas aktie?

Banker går generellt sett väldigt bra under högkonjunktur och med den fortsatt starka bostadsmarknaden finns det pengar att hämta.

Om du tror på fortsatt bra intjäning via räntor på lån så är Nordea en vettig aktie att investera i som historiskt har betalat ut saftiga utdelningar.

  • Hög utdelning
  • Ibland extrautdelningar
  • ”Stöd” från staten vid kriser”

Gillar du bankaktier, en hög direktavkastning och är beredd att utdelningen kan diffa från år till år? Då kanske Nordea är vad du söker? Läs vidare och se om den platsar i din portfölj.

Bra att känna till: Nordea har har inte glidit på en ”utdelnings-räkmacka” genom åren och det har blivit både uteblivna utdelningar, höjningar men även sänkningar.

Vad är Nordea?

Nordea är en av de ledande bankerna i norden och en av Europas största banker (och en av få europeiska banker med kreditbetyg AA). De är ganska ”offensiva” i sin utlåning och därför är deras utdelning ofta högre än t.ex. Handelsbankens utdelning.

Banken har över 9 miljoner privatkunder, mer än 500.000 små- och medelstora företag och över 2600 stora företagskunder och institutioner. De har alltså en bra spridning av kunder och sin intjäning.

Bland tjänsterna de erbjuder hittar vi bland annat lån, pensionstjänster, försäkringar, sparande etc. De är en fullservicebank, både mot privatpersoner och företag.

  • Banktjänster mot företag
  • Banktjänster mot privatpersoner
  • Försäkring
  • Pensionstjänster

Nordea Abp (aktie)

Nordea finns att köpa i en aktie, Nordea Abp. Däremot kan du köpa aktien på den Svenska, Danska och Finska börsen. För oss Svenskar är det logiskt att köpa den svenska aktien på Stockholmsbörsen eftersom vi då slipper valutarisken, källskatt etc.

Aktiekurs & totalavkastning för Nordea-aktien

Den största delen av Nordea-aktiens totalavkastning kommer från de höga utdelningarna, som det ofta är för banker med hög direktavkastning. Genom att återinvestera utdelningarna kan du därför bygga både en bättre totalavkastning- men även högre utdelningstillväxt.

Återinvesterade utdelningar innebär att du köper fler aktier i samma aktie som du fått utdelningen från. Säg att du får 100kr i utdelning från Nordea och direkt köper en ny Nordeaaktie, du har då återinvesterat din utdelning i bolaget.

Nordeas största ägare

Här nedanför kan du se de största ägarna i Nordea.

ÄgareKapital / %
Sampo Plc19.9
Cevian Capital4.4
Nordea Fonden3.9
Alecta2.9
Vanguard Funds2.6
BlackRock2.5
Varma Mutual Pension Insurance1.5
Swedbank Robur Funds1.5
Nordea Funds1.2
Första AP-fonden1.0

Finns det risker med att investera i Nordea?

Det finns alltid risker när du investerar i aktier, speciellt i banker. Om ekonomin sviktar och de företag och privatpersoner de lånat ut pengar till får svårt att betala sina lån så kommer aktiekursen att påverkas.

Nordeas aktie påverkas även av allmän börsoro och saker som händer i världen. Därför är det att bra att sprida risken mellan fler aktier och branscher.

Läs mer:

Vanliga frågor om Nordeas utdelning

Har Nordea sänkt utdelningen någon gång?

Ja, de sänkte utdelningen vid bland annat finanskrisen och nu i samband med Corona fryste de utdelningen.

Vad har Nordea för direktavkastning?

Direktavkastningen skiftar i samband med aktiekursen och så även för Nordea. De har dock haft en förhållandevis hög direktavkastning historisk och har det nu med.

Lämna en kommentar