Swedbank utdelning & utdelningshistorik (2024)

Vill du veta mer om Swedbanks utdelning, utdelningshistorik och direktavkastning? Härligt, vi kommer att gå igenom allt det i det här inlägget men även lite om historien bakom Swedbank och hur aktien klarat sig genom börskrascher.

Swedbank är en av Sveriges största banker med ursprung från 1800-talet. Banken hette Föreningssparbanken fram till 2006 då den bytte namn till Swedbank. Kunderna och verksamheten finns i Sverige, Estland, Lettland och Litauen. Genom åren har man gått igenom stora toppar och dalar men framförallt gett aktieägarna generösa utdelningar.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Swedbank utdelning

Utdelningshistorik
Utdelningstillväxt
Utdelningsandel
Direktavkastning

Sammanfattning

Swedbanks aktie har historiskt haft en hög utdelning men till priset av stora risker. Om du vill ha en hög direktavkastning är aktien ett bra val, men tänk på att sprida risken och komplettera med andra aktier i portföljen.

3

Swedbank utdelning 2024

När har Swedbank utdelning?

Swedbank har utdelning i början på april, för att ha rätt till utdelning måste du äga aktien i slutet på mars. Här kan du se aktuell aktiekurs & utdelning 2024 samt övrig info om aktien.

Swedbank utdelning 2022: 10,20kr per aktie

2020 var utdelningen (8,80kr) per aktie. På grund av Corona sköt de upp utdelningen och beslut kom senare på hösten under en extra bolagsstämma.

Övrigt om utdelningen

Swedbank har ofta en hög aktieutdelning vilket kan kännas bra så länge verksamheten går bra. För att hålla en hög utdelning har de en hög utdelningsandel, det gör att de fått sänka utdelningen ett par gånger i historien, bland annat i samband med finanskrisen.

Varför ska man äga Swedbanks aktie?

Gillar du hög direktavkastning/utdelning och är ok med att aktiekursen kan svänga en del både upp- och ner över tid så bör du kolla in Swedbank.

Swedbank är absolut ingen aktie du bör ha för stor del av ditt kapital i eftersom den historiskt har påverkats hårt av kriser och börskrascher, i finanskrisen var de nära att gå i konkurs. Däremot har avkastningen varit bra över tid om du investerat i Swedbanks aktie.

 • Hög utdelning
 • Mål att dela ut stor av vinsten
 • Har gett bra avkastning över tid

Kom igång med aktier på 3 minuter, kolla hur man gör!

Vad är Swedbank?

Swedbank är en av Sveriges största banker, en av de så kallade storbankerna. De har både privatpersoner och företag som kunder och erbjuder banktjänster, pensionstjänster och försäkringar.

Swedbank har 7 miljoner privatkunder och 600.000 företagskunder fördelat i Sverige samt Baltikum i Lettland, Estland och Litauen.

 • Banktjänster mot privatpersoner
 • Banktjänster mot företag
 • Finansiella tjänster
 • Pensionstjänster
 • Försäkring

Swedbank utdelningshistorik

Låt oss gå igenom Swedbanks utdelningshistorik de senaste 10 åren. Swedbank presterade riktigt bra utdelningsmässigt fram till finanskrisen. Väl där kraschade de rejält och många trodde att de skulle gå i konkurs.

Det gjorde att de inte hade någon utdelning alls det två kommande åren 2009 och 2010. 2011 höjde man dock Swedbank utdelning igen och utdelningstrenden var i stort sett positiv fram till 2020 då utdelningen sänktes ganska rejält.

Swedbanks utdelning är inte alls lika stabil som t.ex. Handelsbankens utdelning. Om man jämför graferna mellan de två bankerna så hoppar Swedbanks utdelning mer från år till år medan Handelsbankens är en mer jämn uppåtkurva.

Utdelningsdiagram

Här nedanför kan du se hur utdelningen sett ut de senaste åren. Även om de sänkt vissa år och inte har en perfekt utdelningskurva kan det vara bra att ta hänsyn till att utdelningen har varit hög och stått för en stor del av totalavkastningen.

Utdelningstabell

Här nedanför har du samma siffror fast i tabellform istället.

UtdelningsårUtdelning
20090
20100
20112.10
20125.30
20139.90
201410.10
201511.35
201610.70
201713.20
201813.00
201914.20
20208.80 (0)

Swedbank utdelningstillväxt

De senaste 10 åren har Swedbank haft en stark utdelningstillväxt, samtidigt har börsen varit stark under samma period. Det är viktigt att komma ihåg att Swedbank slopade utdelningen helt i samband med finanskrisen och kan mycket möjligt göra det i en kommande kris.

Eftersom utdelningsandelen är hyffsat hög får man helt enkelt räkna med att de kanske sänker utdelningen ibland och blir tvungna att dra in den i vissa extremfall.

Totalt sett så lär det bli ganska bra ändå, det gäller bara att bortse från att du troligtvis inte får den där fina, obrutna utdelningskurvan som med t.ex. Castellums aktie.

Utdelningspolicy

Swedbanks utdelning ska motsvara 50 procent av årets vinst hänförligt till aktieägarna. Utdelningen fastställs årligen med hänsyn till bankens kapitalmål och utsikterna för lönsam tillväxt på hemmamarknaderna.

Utdelningsandel

Swedbank har tidigare haft ett mål om att utdelningsandelen inte ska överstiga 75% vilket de lyckats med de flesta åren. Nu har de dock ändrat det och har bestämt att utdelningsandelen ska ligga på 50% för att förbättra sin kapitala styrka.

Det förklarar alltså lite varför utdelningen sänktes 2020. Om de hade fortsatt ha en utdelningsandel på 75% så skulle de delat ut 13.20kr istället för 8.80kr år 2020. Det hade alltså bara blivit en marginell sänkning av utdelningen.

Avkastning för Swedbanks aktie

Swedbank har verkligen varit en aktie där man fått känna på upp och nedgångar, precis som i en berg-och-dalbana lär det ha känts i magen vid vissa tillfällen. Det är något du verkligen bör fundera över innan du investerar i aktien.

Om du har svårt att hantera nedgångar så kan det vara en bra idé att inte investera för mycket i Swedbank utan att hålla innehavet på en låg nivå. Kolla på diagrammet här nedanför så ser du hur aktiekursen utvecklats.

Extra jobbigt hade Swedbank det vid finanskrisen där de verkligen fick kämpa för att överleva.

Swedbanks 10 största ägare

ÄgareKapital / %
Sparbanksgruppen11,96
Folksam7,07
Swedbank Robur Fonder4,78
Alecta Pensionsförsäkring4,56
AMF Försäkring & Fonder4,43
Sparbanksstiftelser3,48
Norges Bank3,09
BlackRock3,00
Vanguard2,77
Capital Group1,93

Risker med att investera i Swedbank

Swedbank har tyvärr varit i blåsvädret mer än en gång. Vid finanskrisen var det många som trodde banken skulle gå under men den överlevde och tog sig tillbaka. Efter det har den varit med om bland annat penningtvättskandaler.

Om du äger Swedbank bör du därför inte räkna med en lugn resa utan se avkastningen som en helhet. I den helheten kommer det troligtvis kommer både upp- och nedgångar, men förhoppningsvis blir det bra överlag.

Swedbanks framtid

Att sia om Swedbanks framtid är väldigt svårt. Bolaget har klarat sig genom helt enorma kriser tidigare men frågan man ska ställa sig kanske mer är om man tror att banksystemet kommer att finnas kvar på det sätt det gör idag? Om inte, finns det några direkta hot som kan drabba Swedbank?

En sak som är positiv för Swedbank är att de har enormt många fasta kunder med bankkonton och lån hos banken. Att flytta lån och bankkonton kan vara en seg process vilket är till fördel. Samtidigt dyker det upp nya nischbanker som konkurrerar med billigare priser och bättre tjänster inom vissa områden.

Vad händer när nästa generation tar över, kommer gammelbankerna att hänga med i utvecklingen?

Läs mer:

Vanliga frågor om Swedbank

Hur mycket gick Swedbanks aktier ner under finanskrisen?

Swedbank slaktades totalt under finanskrisen och var som mest ner över 92% av sitt värde från toppnoteringen 2007.

3 svar på ”Swedbank utdelning & utdelningshistorik (2024)”

  • Hej Lennart,
   Swedbank har fryst utdelningen och ska se över det i en extra bolagsstämma i höst. Som det ser ut just nu är det ingen utdelning. Troligtvis har du hittat gammal information någonstans som inte har uppdaterats eller står det att den skulle komma den 2: april på din bank?

   Svara
 1. Tycker det ser ljust ut. Som det har varit med den utdelningen som kom i början av mars månad.
  Undrar om det blir någon mer utdelning nu i år ,för det som vi fick utbetalt i mars var väl det som var från 2019. Måste fråga för själv är jag inte så haj på hur det står till riktigt och frågan är ju fri. Mvh. Tommy Sundling

  Svara

Lämna en kommentar