NP3 fastigheter – Aktie & utdelning (2024)

NP3 är fastighetsbolaget med en slogan som går In Norrland we trust”. Då förstår vi var deras fastigheter ligger men hur ser NP3 aktiens utdelning, direktavkastning och utdelningshistorik ut? Det ska vi ta reda på i det här blogginlägget.

NP3 är ett fastighetsbolag som fokuserar på fastigheter i norra Sverige med en hög direktavkastning. Idag har de knappt 1,4 miljoner kvm uthyrbar yta fördelat på drygt 370 fastigheter. NP3 har en bra och fin utdelningshistorik med höjd utdelning varje år sedan börsnoteringen i december 2014.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

NP3 Fastigheter utdelning 2024

NP3 utdelning 2020 är 3,40kr per aktie.

Snart kommer en uppdatering kommer om NP3:s utdelning 2022. Se senaste nyheter på länken nedanför.

När har NP3 utdelning? (datum)

Kolla via länken ovanför om uppdateringar angående utdelningsdatumen för NP3 2020.

Övrigt om utdelningen

Även om NP3 inte har den längsta utdelningshistoriken så är den riktigt bra och med en fin uppåtgående trend, dessutom brukar de ha en ganska hög direktavkastning.

Om vi tittar på NP3:s utdelningshistorik i tabellen nedanför ser vi att den sjudubblats de senaste 7 åren, vilket är otroligt starkt.

År 2014 delade NP3 ut 0,50kr per aktie, utdelningen ökade till 2,15kr per aktie 2015 och har sedan dess höjts varje år fram till 2019 då utdelningen var 3,40kr per aktie.

NP3 fastigheter utdelningshistorik

ÅrUtdelning (justerad)
20203.40
20193.40
20183.00
20172.70
20162.40
20152.15
20140.50
np3 fastigheter utdelningshistorik

NP3 är en av de stora fastighetsbolagen med fokus på norra Sverige tillsammans med Diös. De fokuserar helt på norra delen av landet och fastigheter som ger en högre direktavkastning.

Den större skillnaden mot Diös är att de har fler industrilokaler medan Diös har mer butikslokaler och kontor. Här kan du läs mitt inlägg om Diös utdelning.

En fördel med fastighetsbolag som satsar på mindre orter och framförallt inte i storstäderna är att de ofta har en mycket högre direktavkastning på sina fastigheter. Det gör i sin tur att de kan dela ut mer pengar till sina aktieägare (så länge de lyckas vill säga).

Du kan t.ex. jämföra med Hufvudstaden som har en betydligt lägre direktavkastning än NP3 just av den här anledningen.

NP3 fastigheter direktavkastning

ÅrDirektavkastning
20202.86
20193.85
20184.93
20175.58
20165.15
20155.26

NP3 har haft en förhållandevis hög direktavkastning genom åren som du kan se i tabellen ovanför. Som de de flesta fastighetsbolag har direktavkastningen även för NP3 sjunkit de senaste åren.

Det beror på en kombination av lägre räntor och högre värdering av aktien, ofta går det här hand i hand. Eftersom räntorna är lägre sjunker avkastningskravet och folk är villiga att betala mer för aktien.

Det gör i sin tur att direktavkastningen sjunker. Det är ganska exakt vad vi kan se i tabellen ovanför över NP3:s direktavkastning.

NP3 utdelningspolicy

Företagets utdelningspolicy säger att huvuddelen av förvaltningsresultatet efter skatt ska betalas ut som utdelning. Senast betalade man ut ungefär 50% av förvaltningsresultatet efter skatt.

NP3:s aktie

NP3 har bara en stamaktie att investera i och den ger rätt till full utdelning och rösträtt på bolagsstämmor.

NP3 Preferensaktie

Utöver stamaktien så har NP3 även en preferensaktie med lite andra villkor och en högre utdelning än den vanliga aktien. Läs mer om NP3 Preferensaktie här.

Varför ska man äga NP3 fastigheter?

Tror du på utvecklingen i norra Sverige och på en fortsatt hög efterfrågan på industrilokaler så är NP3 ett bra bolag att investera i. Gillar du dessutom deras fokus på fastigheter med hög direktavkastning och inte har något emot att själv få bra utdelning så har du hittat ganska rätt.

  • Investerar i fastigheter med hög direktavkastning
  • Fokus på norra Sverige
  • Stor del av fastigheterna inom industri

Mina tankar om NP3:s utdelning och aktien

Jag gillar NP3, de investerar i fastigheter som ger en högre direktavkastning vilket jag på ett sätt ser som mindre risk än att köpa dyra innerstadsfastigheter med låg direktavkastning (t.ex. Hufvudstaden).

Själv har jag däremot valt att investera en del av mitt kapital i Diös med liknande inriktning, så det är därför Diös som får ta denna plats i min utdelningsportfölj.

Jag tror dock att NP3 kommer fortsätta tjäna bra med pengar i framtiden och fortsätta att dela ut utdelningar till sina aktieägare. Det är mycket möjlig att jag tar in NP3 i min utdelningsportfölj framöver.

Läs om fler fastighetsaktier:

Källa: np3fastigheter.se

Lämna en kommentar